Translate

zondag 22 september 2013

5: Order Up!

Als Indonesiers ergens van houden is het wel van eten, eten en nog eens eten.
Ik blijf me verbazen over de hoeveelheid eten dat hier te vinden is, behalve in de locale supermarkten kun je overal op straat en op marktjes eten krijgen dat voor je neus bereid wordt. Het lijkt allemaal wat gevaarlijk in die hitte op straat dat rauwe eten maar ziek ben ik er (nog) niet van geworden, het is bijzonder lekker en erg goedkoop.
Ik zie nog niet echt een verschil tussen alle variaten voedsel en ze hebben allemaal andere namen. Zo is er nasi goreng met kip, rund, inktvis,  kruiden, pepers of een combinatie, net als de noodles of bami. Dan is er Kip Saté ( Saté Ayam) met pinda/soja saus, met of zonder nasi/rijst en met of zonder sambal.
Gado Gado, dit gerecht heeft de favoriete rol van Saté Ayam overgenomen sinds vorige week, een bak met (schijnbaar) willekeurige half warme groenten gemengt met rijst en bedekt met Saté saus.


Saté Ayam!
Daarnaast kun je alles Goreng (gebakken) krijgen, Nasi Goreng, Ayam Goreng, Cumi Goreng ( inktvis, echte aanrader) Pisang ( banaan) Goreng.
In Jakarta is het eigenlijk allemaal iets te westers aan het worden om echt makkelijk lokale gerechten en dranken te krijgen.
Voor de minder bekende gerechten moet je zijn in Yogyakarta, daar is alles ook nog eens 1/3 zo goedkoop en je kunt er ( met de juiste informatie) echt bizarre dingen eten en drinken.
Onze Erwin, de manager/gids van ons hotel in Yogyakarta liet ons van alles zien en proeven, de centrale boom van zijn dorp was de verzamel plaats voor verkopers van verschillende varianten kokos sap. Met zoetstoffen, siroop, caramel, gelatine wormen..... en zelfs desertrijst. Het is wennen aan de smaak en mijn tanden vinden de hoeveelheid suiker niet bepaald leuk maar het is interessant om alles te proberen.
Op de markt bij de hoofdstraat werden alle soorten fruit verkocht zo ook slangenhuidfruit, een rare kastanje achtige vrucht met een apart smaak, maar wel erg lekker.
"Ronde" is nog een traditioneel drankje uit Yogya, niet voor herhaling vatbaar. Een vreselijke zoete thee met blokjes brood, snoepjes, pinda's en vijgen er in, dus zeiknat brood.... Wie het bedacht heeft weet ik niet maar het was niet te doen.
Het meest bijzondere gerecht dat we hier hebben gegeten kwam toch wel echt van de straten van Yogya. Na een paar dagen rond gevraagd te hebben wist Erwin ons dan toch eindelijk te brengen naar de beruchte Cobra Goreng.  Yup, de giftige slang.
We stapte de auto uit en praktisch tegen een kooi vol met Cobra's aan. Midden op de stoep. Een oude man van 75 jaar hing nochalant met z'n arm in de kooi en prikte af en toe een Cobra. Ze worden gezien als lekkernij en wanneer men het bloed drinkt wordt er geloofd dat het goed is voor je lichaam en conditie.


De cobra in kwestie.

Na enig twijfelen hebben we toch maar een Cobra "gekocht" en de even oude vrouw van de man hees de slang die wij aanwezen uit de kooi. Een pissige Spitting Cobra op nog een meter afstand zie je ook hier niet iedere dag.
Ik zal jullie de details besparen maar het komt er op neer dat beide een shot cobra bloed konden drinken, het smaakte naar kippensoep en was zeker niet vies, al klinkt het wel zo. Het vlees werd gebakken en gefrituurd en het smaakte net zo goed naar kip. Als drankje nog een cocktail van cobra eieren en RedBull. Het kloppende hart ( zie onderstaande video, of niet!) en de lever werder ook gemixt in een cocktail maar die hebben we afgeslagen. De verkoper sloeg deze zelf  achterover.

Binus International

Ik denk dat dit tot nu toe het gektste is wat ik gegeten heb of ga eten hier maar ik laat me verassen.
Vandaag kwam onze iBuddy aan op de campus en die had voor ons en dikke lading voedsel meegenomen vanuit zijn dorp op Sumatra. een apart stuk cake dat leek op gelei met banaan, Casave chips en chili saus, Casave koekjes, en allerlei soorten thee.
Het bier hier is nog steeds zo duur als in mijn vorige blog maar we hebben we een bar gevonden waar we voor 21.000 (€1,40) rupiah kunnen drinken ( 4 halen 3 betalen). Een lokaal bier dat Bali Hai heet. Goed te drinken!

"En das gewoon goeien handel" - Bram en Sander 2013
Goeie uitsmijters bij Café Batavia







De gigantische oprijlaan naar het Monas
Zaterdag zijn Bram en ik met vijf nederlanders naar het Monas (het nationaal monument ter ere van Soerkarno de president) en naar Batavia Stad gereden om daar onze Neerlandse geschiedenis te bewonderen.  Het monas is 133 meter hoog en de top kun je alleen bereiken door de lift te nemen, de trap stopt bij de eerste verdieping.
Beneden aan stond een rij van ongeveer een uur voor de lift dus besloten we de trap te proberen. Helaas konden we niet verder dan verdieping 1 waar ook de lift bleek te stoppen.
De beste liftbediende was voor 100.000 rupiah bereid om omgekocht te worden en ons in de lift naar boven te brengen. Line skipping to the max.
Het uitzicht van boven in de toren is niet echt een uur wachten waard omdat de smog te dik is voor een helder beeld. Het is leuk om te zien maar uit ons appartement is het uitzicht beter.


Nederlandse kolonie

In café Batavia stonden uitsmijters en bitterballen op de menu kaart. Mocht ik het nederlandse eten in december heel erg missen dan kan ik daar altijd Erwtensoep krijgen!Morgen ga ik nog maar eens wat anders van straat plukken als mijn vaste Gado Gado
leveransier weer eens afwezig is en dat is dan gelijk ook de laatste vakantie dag.
Vrijdag hadden we een introductie dag op Binus International (BI) en daar hebben we onze vakken gefixt. Bram en ik hebben van dinsdag tot donderdag lange dagen en op vrijdag van 7:30 tot 9:30. Daardoor kunnen we redelijk rond reizen of tripjes doen als we dat willen. Onze vakken moeten eerst nog goed gekeurd worden maar daarover later meer.
Oh en daarnaast hebben we Bram van nieuw gips voorzien! Nog drie weken en dan mag het er af.

































DISCLAIMER: BLOED EN ANDERE ZOOI.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cobra Blood Shot!




Cobra Cocktail. Dus niet gedronken..
























2 opmerkingen: